Demonstreren
Actieweek van 22 - 27 mei
Gerechtigheid, natuurlijk, maar hoe ver ga je? De aanloop naar de zevende A12-blokkade in Den Haag bood met de A12-mars diverse instapmogelijkheden. Leden van de Iona-groepen liepen één of meer etappes mee. Dan komt 27 mei. Blijf je aan de kant, of ga je de weg op? Wat als de politie je sommeert weg te gaan? Bevordert een blokkade de heelheid van de schepping?
Wij voelen ons verbonden met de Iona Community in Schotland, dragen het Iona-gedachtegoed uit en bevorderen in werk- en denkgroepen de heelheid van de schepping.
Demonstreren
Van 22-26 mei organiseerde Extinction Rebellion de A12-mars van Arnhem naar Voorburg. Op 27 mei liepen ze naar Den Haag om daar de A12 te bezetten. Een aantal leden van Iona groepen demonstreerden deels mee. Wat zijn hun ervaringen en gevoelens?.
De A12-mars - afwegingen, ervaringen en gevoelens
Els:
Meelopen met Extinction Rebellion is me goed bevallen. Er zijn gradaties in burgerlijke ongehoorzaamheid, dus je kan doen wat bij je past en je wordt hierin gerespecteerd.
Alex:
Er is een kritieke massa van een paar procent nodig om het klimaat en het milieu aan te pakken. Dat doet je beseffen dat je zo'n mars niet voor niets doet, dat elke ziel telt. Uiteraard moet er nog veel gebeuren, maar meedoen helpt je het laten gebeuren. Dat is natuurlijk niet in één actie beklonken maar meedoen en doorbijten helpt.
Mart:
Meelopen gaf me de mogelijkheid om te proeven van de diverse motivaties van de deelnemers, vanuit en vanwege (groot) ouderschap, rechtvaardigheidsgevoel, humanisme, christelijk geloof, wetenschappelijke overtuiging en meer. Dat leverde mooie gesprekken op. En smaakte naar meer.
Goof:
Ik was eerst niet van plan de weg op te gaan, maar samen met Martha Marie gingen we toch. Bijzonder dat een paar meter opschuiven zo’n moeilijke keuze is. We werden overrompeld door het enthousiasme van velen, vooral jongeren, dansend in het waterballet.
Martha Marie:
Dit was dansen op de vulkaan.
Tineke:
Ervaring rijker, illusie armer: blokkade is een shocking intimiderend gebeuren. Dacht ik bekeerd te zijn tot het klimaatactivisme, met vredelievende wandeltochten en flyers. Overtuigd dat ik een stap harder moest zetten als 'grootouder van het klimaat'. Heldin van mijn gezin: oma zit bij Extinction Rebellion.
Dan de koude douche, de grimmige sfeer, het kat-en-muisspel tussen politie en rebellen. Vergeefs zoek ik de solidariteits-demonstratie. Het Malieveld is leeg. Ik sta als een bedremmeld schaap aan de kant toe te kijken. Hier moet ik over nadenken. Heiligen deze middelen het doel? Zoveel politie inzet, waterkanonnen, busvervoer voor 1600 arrestanten? Zoveel gejoel en kabaal? Is dit nu de geweldloze actie en de burgerlijke ongehoorzaamheid? Daar ben ik nog niet klaar mee.
Annie:
Een dag vol uiteenlopende emoties en gedachten. 'Ben ik een loser als ik niet de A12 opstap?' Eerst voelde het wel zo, later was ik tevreden over mijn keuze. Zou ik wel 'echt' demonstreren als het over LHBTIQ+ rechten gaat? Daar ben ik nog niet uit. Al die politie inzet.... mijn oom was politieagent. Vooral het roepen naar de politie
‘Wij zijn vreedzaam, jullie…...’ dat laatste kon ik niet verstaan, maar het voelde niet oké.
Het mooiste vond ik dat we dit samen deden: terwijl Goof en Martha Marie op de A12 stonden hield ik ze goed in de gaten. Samen actie voeren versterkt, helpt elkaar, voelt veilig.
Daarom: de WhatsApp groep
Klimaatgroep Iona blijft in de lucht. Zo houden we elkaar op de hoogte en kunnen we elkaar stimuleren, ondersteunen en uitdagen.
Wil je ook meedoen: stuur een mail met je 06 nummer naar
klimaatgroep@ionacommunity.nl en je wordt toegevoegd.