Neem contact met ons op

Secretariaat Ionagroep Nederland

Hanneke Ruitenbeek


072 - 888 55 50

secretaris@ionagroep.nl

Volg ons

8 oktober 2020

Muiderkerk

De Iona Community Nederland organiseerde een landelijke bijeenkomst in Amsterdam. Het was een zonnige dag, binnen en buiten! Een dag met veel Iona-vrienden en enkele nieuwsgierigen. Met uiteraard veel zang, twee interessante excursies en een mooie slotviering. Een echte “Iona-dag”

Wij voelen ons verbonden met de Iona Community in Schotland, dragen het Iona-gedachtegoed uit en bevorderen in werk- en denkgroepen de heelheid van de schepping.



Het Slavernij monument
Onder leiding van Hannah Mooi wandelen we via de ingang van het Oosterpark, tegenover de Muiderkerk, door het park naar het Slavernij monument.

Het monument , ontworpen door Erwin de Vries is in 2002 in het Oosterpark geplaatst. Volgens de schriftelijke toelichting bij deze excursie kwam er “vanaf dat moment breder aandacht in Nederland voor koloniaal verleden, de doorwerking van het slavernijverleden in het heden en een gezamenlijke verantwoordelijkheid”.


Verleden, heden en toekomst

Het monument geeft drie fasen weer: Het verleden is verbeeld door een geketende slavengroep; het heden door een slaaf die de poort doorloopt, de vrijheid tegemoet. Het grote beeld, met gespreide armen, stelt de toekomst voor: de vrijheid in het geloof dat we ooit helemaal vrij zullen komen van discriminatie, aldus de maker.

We lopen met veel aandacht om het beeld heen. Ik had het tot mijn schande nog nooit gezien.

 

Hannah Mooi
Onze gids is een nakomeling van tot slaaf gemaakte voorouders en ze houdt een bewogen toespraak over dit monument. Het gaat er niet om, zegt ze, dat we medelijden moeten hebben met de tot slaaf gemaakten, of dat we ze zouden moeten bedanken. Het gaat erom dat we de pijn en ellende die hun is aangedaan meevoelen.

Het gaat om VOELEN. Niet slechts om rationeel weten. Voelen gaat via je hart en je buik. En zo onthoud je het voor altijd. Ook “zing/zeggen we een paar keer gezamenlijk het Onze Vader in het Surinaams.

Hannah’s bewogen verhaal maakt een diepe indruk op me en ik ben van plan om me hier veel meer in te verdiepen.

Ik hoor van Emmy Kwakkel over de podcast “De plantage van onze voorouders”, die je op een veelzijdige manier ons slavernijverleden onder ogen doet zien. Buitengewoon boeiend en inzichtelijk.

 

Tenslotte krijgen we de warme aanbeveling om de tentoonstelling over ons slavernijverleden in het Tropenmuseum te gaan bekijken. Kortom, een excursie die nog even doorwerkt.

 

Anne van den Berg

Share by: